"

Veronika Tříletá: Pečivo je zdravé, ale musí být kvalitní

25. 05. 2017 , aktualizace: 26. 05. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Paní Tříletá, jaká byla základní myšlenka vzniku Breadway?

Našim cílem bylo přinést do Česka kvalitu, co se pečiva týče. Dokázat lidem, že i pečivo je zdravé, ale závisí na jeho výrobě. A výroba je něco, na čem si zakládáme. Jenom zrání těsta trvá 24 hodin a pak se dále zpracovává. Každá část je důležitá a nesmí se uspěchat. Proto jsme zvolili název Breadway – cesta chleba.  

Jedna skupina lidí odsuzuje pečivo jako nezdravé, druhá na něj naopak nedá dopustit. Jaký je váš názor?

Hodně lidí nejí pečivo z důvodu obav, že po něm přiberou. Paradoxně od nástupu do Breadway zde každý zaměstnanec zhubl, a to jíme pečivo skoro pořád. Ukazuje to na fakt, jak moc je důležitá kvalita pečiva. To naše považuji za zdravé především proto, že je bez éček i konzervantů, ve výsledku tak má pečivo z Breadway o 40 % méně kalorií než pečivo obvyklé.

Jak se tedy odlišuje jeho výroba?

Naprosto zásadně. Těsto je vyráběno tradičními metodami pomalého kvašení v chladu a následně pečeno v pecích s kamennými pláty. Díky tomu, že necháme mateřský kvásek tzv. dojít do konce, má naše pečivo dobrý vliv na trávení. Naopak pečivo v supermarketech bývá často upečeno nedokvašené a kvásek je ještě živý, dokvašuje v našem těle, což zdraví úplně neprospívá.

Odráží se ono dokvašení i na výsledné ceně?

Ano, kvůli delší výrobě je pečivo z Breadway sice dražší, zase ale zdravější. Na druhou stranu snažíme se vyjít i lidem, pro které je cena klíčová, proto nabízíme vždy i pečivo z předešlého dne za 20 Kč. Je pořád výborné, jen už ho nevydáváme za čerstvé.

Je možné si vaše pečivo objednat na akci nebo i do vlastního podniku?

Ano, dodáváme i do hotelů a kaváren. Děláme také catering, připravujeme jídlo na různé večírky, konference i veletrhy. Naposled jsme z našich pochoutek vytvořili catering pro Fakultní nemocnici u Svaté Anny.

Co vše ve vaší prodejně zákazníci najdou?

Sortiment máme rozmanitý – různé druhy pečiva od žitných chlebů, přes focacciu, až po čokoládové tyčinky, u kterých je snadné vytvořit si závislost. Připravujeme i tapas a sendviče v nabídce máme taktéž různá ochucená másla, chutney, kachní rilletu nebo olivovou tapenádu.

Venku máte ceduli informující o denní nabídce. Je možné přijít sem na oběd?

Rozhodně ano. Můžete se za námi zastavit i na polévku nebo si ji vzíz s sebou. Denní nabídka se obměňuje a ke každé polévce dostanete naše pečivo na přikousnutí. Pokud máte po obědě chuť na dezert v podobě dortu nebo zákusku, tak i ten můžeme nabídnout.

Kdybyste měla doporučit některý váš výrobek, co by to bylo?

Rozhodně focacciu s rozmarýnem, což je můj nejoblíbenější ale zároveň i nejprodávanější produkt u nás na Hybešově. Je ale zajímavé, že na naší druhé pobočce v Alfa pasáži lidé nejvíce kupují úplně jiné výrobky.

Chystáte v nejbližší době nějaké novinky?

Ano, tento víkend (26.- 27. května) nás najdete na Piknikfestu v parku na Moravském náměstí. Zastavte se v našem stánku a pak si můžete při pikniku vychutnat náš sendvič, tapas nebo třeba polévku. Zároveň také dokončujeme koncept franšízy, který bude doladěný do posledního detailu. Díky tomu bude mít budoucí majitel ušetřeno spoustu starostí a práce.

Co Vás nejvíce baví na vaší práci?

Práce s lidmi – ať už s klienty nebo se zaměstnanci. Ačkoliv jsem tento obor nestudovala, našla jsem se v něm. Zkrátka lepší zapálený nadšenec než pokažený člověk z oboru, jak říká paní majitelka  Monika Pružinská Hýblová. Právě ona je zároveň jeden z důvodů, proč mám tuto práci ráda. Neskutečně mě motivuje, jak je pracovitá. Má rodinu a zároveň se stará o několik firem, ale přesto je to neskutečně milý člověk nabitý energií, se kterým je radost pracovat. Za to jí děkuji nejen já, ale i veškerý personál Breadway.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI